Hari ni saje nak testing rempah opor yang dibeli dengan saudara mak di kampung kwn Jerantut.... Rempah opor ni diwat sendiri oleh saudara.... Memang kat kampung ramai ode dgn dia kalau masa kenduri kahwin.... Maklum rempah tumbuk sendiri ni lgi sedap daripada yang di jual di kedai tu.... Harga pun boleh la tahan kalau tak silap 1 kilo dalam RM 27.00.... Makanye hari ni kwn dan mak kwn nak try testing masak opor daging kot-kot menjadi.... Sebenarnya dah lama tak masak opor ni.... Tak kena cara boleh hangit la, daging keras la dan mcm-mcm lagi.... Kwn kadang-kadang pelik kenapa sesetengah opor yang selalu kwn makan tu warna hitam sedangkan rempahnya warna merah coklat gitu.... Takkan masak lama benar sampai jadik hitam tak ke hangit nanti.... Rupa-rupanya opor daging yang selalu dimasak oleh org tu menjadi hitam diletaknye kicap pekat.... Eesss tak original la rasanye kan.... Padan rasa kadang-kadang pedor je.... Tapi dah memang resmi org Pahang mesti suka makan opor daging.... Masak punya masak akhirnya menjadi la.... Habis dapur bercap dengan kuah opor maklum dok percik sana sini.... apa pun opor daging memang sedap....
No comments:
Post a Comment