Tuesday, July 6, 2010

Project II

Ikut plan nak jahit baju kurung yang dah siap dijahit bulan lepas dengan jahit manik.... Segala manik, batu ruby dan peralatan jahitan semua dah kwn sediakan.... Kwn ader jugak bukak blog kengkawan yang jahit manik saje nak tengok contoh hasil jahitan mereka ni.... Diaorang ni semuanye expert jahit macam kak nora, mira, kak roza, peparidesign kalau tengok hasil jahitan diorang ni alamak kreatif, lawa dan anggunnye.... Sekarang dah jadi trend masa kini baju dijahit dengan sulaman manik dan labuci....
Kwn pun ader jugak jahit manik pada baju kwn cuma jahit biase-biase je.... Ni contoh-contoh hasil jahitan kwn yang boleh kwn tunjukkan pada kengkawan.... Kwn bukannye pandai sangat maklum kwn tak pernah ambik kelas jahitan manik pun tapi dah minat kwn try jahit jugak itupun belajar slow-slow dari buku terutama Buku Jahitan Sulaman Manik Kak Rosita Jaafar yang memang terkenal dengan kebolehan beliau dengan jahitan manik ni....

Upah nak jahit manik ni pun boleh tahan mahalnye.... Tapi bila dah berpengalaman menjahitnye baru la tau betapa susah dan detailnye jahit manik ni.... Kadang-kadang ambik masa jugak nak siapkan sepasang baru tu.... Jadi kwn nak cuba pulak nak jahit manik 2 pasang baju kwn untuk dipakai pada hari majlis kahwin sepupu kwn pada penggal cuti sekolah bulan 10 atau 11 nanti.... Kena jahit awal-awal takut tak sempat nanti nak pakai.... Insyallah moga boleh siap kalau diizinkan kesihatan badan yang baik dan mata kwn ni.... Tunggu hasilnye nanti yek....

1 comment:

Aishah@Ariffin@Aqil said...

cantiknye hasil kerja akak..aishah duk kat indera sempurna...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails