Thursday, February 10, 2011

Resipi Biase je ~ Sayur Goreng Rencah Ikan Bilis dan Sup Tahu Kering, Kentang & Cendawan


Salam everybody.... Cuaca di Kuantan makin hari makin panas dan terik.... Terasa bahang hingga ke kulit.... Muka pon dah naik merah mcm udang kena goreng.... Dugaan betul.... Tu baru panas atas dunia belum di akhirat lagik.... Sekarang pulak nak jaga-jaga musim demam je.... Mungkin perubahan cuaca dari sejuk ke panas.... Musim panas ni nak banyak jugak minum air sebaik-baik 7 gelas sehari....
Dalam story2 ni malam ni kwn dah ketandusan idea lauk pe nak masak untuk dinner.... Bukak peti sejuk belek-belek jumpa sayur sawi.... Maka fikir-fikir goreng kicap mcm selalu tu dah naik boring.... Ha kwn pon bik ikan bilis, bawang merah & bawang putih kasi tumbuk lumat jadikan rencah untuk digoreng bersama dengan sawi nanti.... Tapi kena ingat jgn letak garam banyak sebab ikan bilis tu dah masin.... Hhemmmm tekak ni nak pulak rasa sup makanye kwn terpandang kentang dalam bakul tapi takkan nak wat sup kentang je.... Ha baru kwn ingat ade tahu kering dan cendawan hitam kering so kwn pun rendam sama dia untuk dicampurkan bersama kentang nanti.... Menu kwn simple je malam ni tak la heavy sangat.... Kira ok la kena pulak masak nasi ponni faizza beras baik untuk kesihatan tu.... Musim panas ni pulak sampai terasa ke malam hari tu yang wat kwn tak dek mood nak makan masakan bersantan dan berlemak sangat.... Tapi yang penting bagi kwn hidup mesti dihargai selalu, ceria, happy dan sentiasa bersyukur dengan apa yang kita ada....

1 comment:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails