Sunday, January 16, 2011

Acar Buah




Separuh hari kwn menolong mak menebas dan memotong pokok bunga.... Maklum lepas musim hujan banyak sampah semak samun dan longkang hendak dibersihkan.... Takut denggi melanda dah la sekarang musim angin kuat nyamuk pun banyak.... Sesekali keluar peluh terasa sihat badan sikit....
Semalam kwn tengok dalam kabinet ada buah-buahan kering hadiah dalam hamper masa hari raya tahun lepas.... Belek-belek kotaknya masih tak tarikh luput lagi.... Kwn pun bercadang nak wat acar buah.... Kebetulan dalam peti ada lobak jeruk yang kwn beli minggu lepas di pasaraya.... 6 jenis buah-buahan kering, bawang merah, bawang putih, cili api, jeruk lobak, kismis, cuka, gula, cili boh adalah bahan-bahan utama utk wat acar buah.... Tapi kalau nak sedap buah-buahan kering ni direndam semalaman dengan cuka sedikit bagi bahan tersebut meresap dan mesra.... Kalau dimasak nanti tak perlu lama sangat.... Ada org suka acar tu berasa manis tapi kwn lebih suka ada rasa masam, pedas dan manis.... Acar kalau betul cara memasaknye boleh tahan lama disimpan.... Dengan syarat jangan terkena air supaya acar tersebut tak berkulat dan berubah rasanye.... Pernah kwn pegi ke majlis kahwin kwn mak masa makan boleh dihidangkan ke tetamu yang hadir selain lauk pauk juga dihidangkan acar buah.... Cuba bayangkan berapa budget nak diwat acar buah utk tetamu dalam 1000 org.... Bukan tak tahu buah-buahan kering ni memang mahal harganya.... Tapi tak dinafikan acar buah memang sedap dimakan lebih-lebih lagi dengan nasi minyak dan nasi briyani....

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails